9 Reasons Why I Hate Living In Malaysia

Thursday, December 08, 2016

 
why hate living in

Previously, I write about which country I would like to live in. If you haven't read that post yet, you can read it here.
 
Tak dinafikan  Malaysia adalah sebuah negara yang aman dan penuh dengan keindahan. But people are generally more interested in the bad rather than the good jadi harini aku nak menulis pasal the cons!  The bad shits! This post is not for people who has zero humors, and closed minded. So, here we go, my  9 reasons why I hate living in Malaysia.

10 Reasons Why I hate Living In Malaysia 

#1. Malaysia takda Salji !!!

Di sebabkan secara geografinya Malaysia terletak berhampiran dengan garisan  khatulistiwa, maka janganlah berangan nak main salji di Malaysia. Kalau Malaysia ada salji bolehlah la nak pakai winter clothes yang cecantiks tu... suka sangat tengok winter clothes. But I can't wear them in hot weather of Malaysia.

#2 Internet connection S>U>C>K>S

Di zaman sekarang yang semua dunia di hujung jari, kelajuan internet adalah sangat penting and yes Malaysia' internet connection is sucks! Plus Malaysia takde strong free wifi di kebanyakkan public area. Betapa indahnya kalau internet speed laju, baru lah boleh streaming video tanpa sekat. Kalau ikut Akamai Q4 global average connection speeds ranking, South Korea is ranked first! (refer Akamai ranks here)

3# Toll !! Toll !! Toll !!

Aku rasa lah Malaysia ni antara negara yang paling banyak tol. Baru je rasa lepas bayar tol dah jumpa pondok tol yang lain pulak.Ada ke pembaca blog aku yang suka bayar tol? Ce komen sikit kat bawah.

4#NO FREE Education

Education, especially tertiary education, is ridiculously expensive. It can take decades for a student to repay his student loan. Bagi pandangan aku, pendidikan adalah satu elemen yang sangat penting dalam pembentukkan modal insan. Malaysia merupakan negara yang kaya dengan hasil bumi dan sumber pendapatan yang lain. Jika ditadbir urus dengan baik, aku percaya jumlah ketirisan yang berlaku mampu untuk menampung kos pendidikan secara percuma.

#5 Semua benda naik, gaji je  tak naik

Aku tak pasti sama ada korang terasa dengan bebanan kos hidup yang makin meningkat atau tidak di era pemerintahan jibby ni. Hoi sardin dengan ikan bilis pun mahal sekarang woii..Bukan petrol je mahal. semua benda lah mahal. GST dan pemansuhan subsidi sedikit demi sedikit ini memanglah bagus untuk tambah sumber pendapatan negara,tapi dalam keadaan ekonomi Malaysia memang terbeban lah rakyat. Rakyat terpaksa berjimat, macam mana nak generete economy growth ye dok...? Inflasi!

#6 No Freedom of Speech / Media

You can never say bad things about your government or else you will kena tangkap. Yang kerja di sektor kerajaan jangan memandai kondem or else kena surat amaran tatatertib. Media di Malaysia juga tidak independent, dimonopoli oleh sebelah pihak sahaja. Paling tidak sewaktu kempen pilihan raya semua parti harus dapat liputan media yang sama....Errr itu belum masuk bab demonstrasi aman dan perdebatan yang memang "haram" di sisi undang-undang Malaysia.

#7 Corrupt Government

Tak semua yang current government buat adalah salah dan tak baik. Ada banyak yang baik contohnya centralized government services yang memudahkan rakyat macam UTC dan peningkatan tahap efisyen sistem pengangkutan awam ....dan ada jugak banyak yang tak baik yang menyebabkan rakyat terbeban contohnya corruption! Banyak skandal-skandal rasuah yang tak berpenghujung macam 1MDB, NFC, SPRM, SPR, etc. And its sad to see pemerintah kita diketawakan oleh orang luar.

#8 Malaysians TV Programs

Suamiku Playboy, Suamiku Cik Sotong, Mr.Donat Karmel, Suri Hati Mr.Pilot, Isteriku Tak Pandai Masak, Suami Jiran Kampung Sebelah and what so ever name lah ....konsepnya sama, cuma pelakon je berbeza. Apa lah drama Malaysia ni dah takde idea sangat ke? Kalau di luar negara novel yang betul betul best selling je di adaptasi menjadi drama/movie. Tapi aku tengok trend Malaysia ni semua novel nak diadaptasi. Tu belum bab cerita ulang-ulang kat astro. Itu lah salah satu sebab kenapa aku jarang tengok TV.

#9 Discrimination

Tak dinafikan, dekat mana-mana negara pun ada diskriminasi. Malah lebih bersifat fizikal. Kalau dekat Malaysia mungkin diskriminasi ini lebih kepada job descrimination. Try to be open-minded, aku ada terbaca kajian mengenai hiring discrimination entitled ‘Discrimination in high degrees: Race and graduate hiring in Malaysia‘ and was published in the Journal of Asia Pacific Economy by UM and UKM researchers.

"When researchers sent fake resumes of Malay and Chinese fresh graduates, the Malay applicants are much less likely to be called back for an interview. Employers perceive Malays negatively, think that they have lower-quality education and always have the safety net in the form of government jobs to fall back on. " 
http://ringgitohringgit.com/discrimination-malay-graduates/
Kupasan lebih teliti di blog ringgitohringgit.


 That concludes 9 sebab kenapa aku tak suka tinggal di Malaysia. How about you?  


post idea are generally from vikrawolrd 
Thank You For Reading This Post ! Komen lah sikit =)

You Might Also Like

27 comments

  1. Okay setuju dengan point 3,4 & 5.!

    Program Tv pulak aina jarang sesangat tengok tv. Memang tak tau drama terbaru or viral n whatsoever. Hahaha tp yg pntg drama melayu jln cerita da blh agak *_* (Tak semua ada jugak yg logik n blh di jadikan iktibar) =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab toll paling sakit hati... Tercicir banyak haaa duit gaji di tengah jalan...hmmm

      Delete
  2. Ada satu hari nie, sis pergi bercuti dekat langkawi, then meet la a few foreigner. Just beborak la kejap. Tanya lah mamat foreigner nie, kenal ker jibby? then he said, "the most corrupted guy" OMG! terkelu sis mcm tu. haha.

    Pasal hal drama, education and malaysia yang kaya hasil bumi tue, sis 100% agree!

    heeeee.bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab corruption tu sedih kan... Bleh bawak byk negetive to our economic growth. .

      Delete
  3. i kinda agree. tapi kat sarawak takdak toll :D
    BV kurang tengok drama melayu kat TV, selalu tgk kbs/sbs je. hahahaha :3
    paling sedih malaysia takda salji T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. Dekat klang valley ni jalan sket bersusun toll,,

      Ni dgr2 byk lagi projek toll..

      Delete
  4. salji tak best. hahaha
    I agree with free education but only up until secondary high school.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I agree with you rasya. Bila dah pernah hidup di negara bersalji ni rasa tanak salji sebab sejuknya melampau mcm nak mati je. But bila salji turun excited pulakk nak main hahaha.

      Delete
    2. Hahaha.. Itu lah org kata, hujan emas dinegeri org hujan batu dinegeri sndr...

      Yupp kan seronok free education...dok mikir ptptn xhabias bayar lagi ni...hahaha

      Delete
  5. the ugly truth... in the end of the day kita sendiri kena usaha take part bangunkan malaysia dan ubah apa yang corrupted instead of cakap je :(

    ReplyDelete
  6. sedih kan, kalau negara lain buleh maju kita tak. Nak tukar kerajaan pun susah makk aii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully rakyat malaysia sedar utk berubah... But if the system itself y corrupt mcm manaaaa??

      Delete
  7. let's hope for a better future, for the upcoming PRU. but yeah kalau sistem dah corrupt, how?
    menusuk kalbu pasal gaji tu :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. we change and against corruption & hope our future also will change

      Delete
  8. No 1 tak kisah sangat, tp yang memang memang sgt setuju. Sad truth, nak lari pun tak tahu ke mana, melainkan kita sendiri la kena UBAH Malaysia hari ini.

    ReplyDelete
  9. semua point kalau boleh saya nak setuju T___T
    imej menteri kita memang selalu jadi bahan ketawa org luar je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xleh nak bangga dgn barisan menteri skg,, asyik kena kutuk je ngan org luar

      Delete
  10. Thank you Zety for linking my blog here :)

    I agree with many of this. The question is, what can we do to change it?

    You know what? In all of Malaysia's faults, one thing that they did right was this: policies and cultural shift towards encouraging women in the workforce. It's considered rare in both Asian countries AND Muslim countries, don't you agree?

    ReplyDelete
    Replies
    1. you are most welcome,

      Agree with u, whats good is good & have to give some credits for that

      Delete
  11. What can we do to change? Buat lah apa pun, kalau orang di atas tak nak berubah, tetap sama jela kita ni haa. Bab tol, harga barang naik tapi gaji tak naik,, sangatlah setuju. Bab Malaysians TV Programs -- perghh ni paling setuju sekali!! Boring dah dengan tajuk dan jalan cerita yang sama... Susah eh nak jumpa jalan cerita yang berlainan. In fact, ada ke??

    Bila orang suka tengok drama Korea atau luar negara, kata tak support industri tempatan, tapi kalau dah apa yang ditayangkan sama je, no point jugak to watch right?

    ReplyDelete
  12. Agreed.. no 5 dan 9.. nk menyimpan duit tu hanya angan2.. nak kata boros mmg dah beli ikut keperluan.. harga barang naik, gaji naik setahun sekali pun blum tentu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenaikkan gaji... means kpi & etc,,,,

      mmg xsepat sgt nk menyimpan ni apatah lagi nk menambah aset

      Delete
  13. Haha .. i like this post .. asyik cerita benda yang nampak elok ye tak? Sesekali kita kena sedarkan diri sendiri bahawa ada banyak benda yang perlu diperbaiki. Kalau kita tidak nampak benda ni, kita takkan berubah kepada yang lebih baik.

    Nice post Zety.

    ReplyDelete
  14. One of the way towards solution that I can think for now is develop ourselves to be a good leader. So that, our generation will lead the country with good hands. But, looking at myself and even reading about our youths on social networks right now, it's still far away to reach. But, nothing is impossible right?

    To change the government, ya Allah I really agree to this point. I wonder whyyyyy after so many conflicts, arguments, scandals... the government now is still standing strong. Maybe because we don't have good opposition either?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete