Kenapa Pengiraan Tahun Di Thailand Berbeza ?

Monday, July 25, 2016

calender thailand

Assalamualaikum and hello there !

Aku selalu pening kepala bila nak audit company yang ada invoice dari negara Thailand. Yelah, tahun dorang advance bebenau berbanding dengan kita. Kalau sekarang tahun 2016, di Thailand diorang dah ada di tahun 2559 .Apa !? Betul lah,  aku tak tipu.


Sebenarnya sejak tahun 1888 selepas masihi , dibawah pemerintahan King Rama V, Thailand telah menggunakan Thai Solar Calendar.  Tahun di Thailand adalah berdasarkan Buddhist Era,  yang mana adalah  543 tahun kedepan berbanding pengiraan tahun berdasarkan Gregorian calendar yang digunakan di negara barat and Malaysia juga! ...so, Thailand sekarang adalah tahun 2559 !  ( 2016 + 543)

Tapi kita sebagai muslim pun ada pengiraan tahun sendiri juga  kita panggil kalender Islam berdasarkan tahun hijrah !


Thank You For Reading This Post ! Komen lah sikit =)

You Might Also Like

3 comments

  1. Wah serious lah? Tak pernah tahu pun sebelum ni hehe tak sangka mcm tuh pulak eh pening jugak gini..

    ReplyDelete
  2. wahhh..cam tu sekali..baru tahu ni..ingat depa guna calendar yg sama...selamat mencongak lah ye yang!..huhu pening tu nak kira-kira

    ReplyDelete
  3. hah? terkejut ternganga mulut ni.

    ReplyDelete