Anda Philophobia ?

Saturday, April 02, 2016

Assalamualaikum and hello peeps !
 
Pernah dengar tak philophobia ? haaa, apa tu .. macam pelik je bunyi... Haa, meh sini kak long nak bagitau kat semua. 


Kalau ikut yang wikipedia bagitau kat kak long la, philophobia ni maksud dia ialah perasaan takut untuk jatuh cinta.  Perasaan takut untuk terikat secara emosi. Ya ! fear to fall in love. Jangan pelik, memang ada. Kalau tak da, takda la wikipedia bagitau kak long maksud dia macam tu. 

Kalau ikut sains perubatan pulak, keadaan ini adalah tidak normal. Asal usul nama philiophobia ni adalah dari Greek "Philo" bermaksud cinta, dan "phobia" bermaksud takut. So, bila bergabung jadila takut cinta.
Penghidap Philophobia ni selalunya akan cuba mengelak untuk menjalin hubungan dengan berlainan jantina. Lain nah dengan gay, lesbo tu semua. Disebabkan perasaan takut untuk jatuh cinta, mereka ni selalunya akan mengasingkan diri atau menjauhkan diri dari berhubungan secara emosi ni.


Ok lah, sampai sini saja nah. Kalau nak baca panjang-panjang bleh baca dekat sini : philophobia.info

Thank You For Reading This Post ! Komen lah sikit =)

You Might Also Like

14 comments

  1. selalunya kalau fobia, mesti ada kaitan dengan masa silam, kan? orang2 macam ni sebenarnya trauma kot X)

    ReplyDelete
    Replies
    1. trauma past experience ni mmg salah satu faktor juga =)

      Delete
  2. waaa thankyou sebab dah share :D

    ReplyDelete
  3. waa nice sharing..singgah sini sambil follow.. jmput follow me back and join my segmen.. http://azirafreesia.blogspot.my/2016/03/segmen-jom-tambah-followers.html

    ReplyDelete
  4. semuanya sbb masa silam kan. btw nice info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak faktor, mayb surroundings jugak

      Delete
  5. ya. pernah dengar dan kadang-kadang rasa macam ni juga..hihi :D

    ReplyDelete
  6. Ehh ? Haha. Am I a philophobia ? Sebab selama 5 tahun in high school memang tak nak rapat sangat dgn lelaki. Idk, tp kalau time kitorang ada event and kena kerja sama2 okay jer, tp lpas tu terus jd awkward haha. Seriously, I dont know how to act around boys. Maybe sbab diri sendiri kata yg " Boys are just going to give troubles. " kot xD Nice entry :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah la jugak rasa mcm ni, tapi rasanya xkot sbb ok je bila dah jumpa org yg kita betul2 suka,

      maybe awk belum jumpa org yg betul2 leh touch your heart gitew ,

      Delete
  7. saya rasa saya ada phobia ni..hahaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. your mr right masih sesat kot, heee

      Delete
  8. ooo masalah bercinta eh.. hmmm.. takut sejarah mungkin berulang la tu.... hehe.. baru tahu masalah ni nama dia philophobia.. nice info..

    Jalan2 sini.. Jom baca,,

    Lajukan Load Blog ni Sekarang> article.

    ReplyDelete