Review Beard Papa's World's Best Cream Puffs - Sedap ke?

Sunday, May 29, 2016

 

Beard Papa's World's Best Cream Puffs Recipe? | Pernah dengar Beard Papa? yupp! they've claimed themselves as the world's best cream puffs! As a fan of cream puffs myself, semestinya aku teruju bila tengok tagline World's Best Cream Puffs ! Sedap sangat ke? Berani-berani je claim paling sedap di dunia kan? Then, I got overly excited bila tengok ada Japanese characters yang menunjukkan resepi ini  asli dari negara matahari terbit! Memang dah lama cari original Japanese cream puffs lepas tengok cerita Zettai Kareshi sampai pernah la juga try buat sendiri pai-shuu. #mudahterpengaruh. Tapi betul-betul sedap ke Beard Papa's cream puffs ni? 


Actually aku plan nak beli satu jek untuk melepaskan gian but end up with a box of cream puffs! dehelll!! RM43+ for a box of 6 cream puffs.  itulah kau zety, main order jek tak tengok harga dulu! Masa nak bayar tu menggigil la jugak tangan sambil marah dalam hati , bladihell mahal nak mamps!! Story kat kawan, terus dia membebel cakap cream puff macam ni director syarikat jer yang makan... hahah *facepalm!  I learned a lesson today! Better check the price before beli. humpph!
Produced by Muginoho since 1952

Ok, staright to review
aku beli 2 pcs vanilla flavor / 2 pcs green tea / 1 pcs choc / 1 pcs strawberry /+1 free durian (free lah sangat)

Durian filling : not my favorite. Bagi aku aku lebih gemar makan durian yang raw berbanding yang dah dicampur-campur ni..heheh sebab tu aku bukan penggemar durian crepe, tempoyak or whatsoever yang dah diolah.

Chocolate filling: Not bad! filling dia terasa macam makan ice cream je.. Sebab aku makan lepas refrigerated , so terasa macam ic cream pulak. Tekstur dia macam agak likat berbanding vanilla.

Green tea filling : Terasa green tea lah kan, ada rasa pahit-pahit sedikit. Maybe bagi pencinta kesihatan boleh la try flavor ni. Disamping itu. green tea kan baik untuk kecantikan juga. Killing two birds with one stone ladies!

Strawberry filling: another filling yang terasa seperti gabungan ice cream strawberry dan yogurt , ada rasa masam and manis. Aku syak lepas letak dalam peti sejuk tektur dia jadi sedikit likat.  After all, aku agak suka dengan fillings ini.

Vanilla filling : Sweetness yang sedang elok. Tak terlalu manis. Bagi yang menggemar manis, mungkin akan rasa sedikit tawar la but for me just nice. Maybe flavor ini yang paling aku suka. Sebab cream puffs mestilah vanilla/custard filling kan?

Beard Papa dubbed as the world's Best Cream Puffs

Disebabkan terlalu overpriced, expectation aku haruslah tinggi. Bagi pendapat jujur aku, ini bukanlah cream puffs yang tersedap pernah aku makan. Bagi aku, rasa cream puffs ini biasa-biasa sahaja. Tidaklah mengecewakan cuma tidak lah yang paling sedap di dunia. Shell puffs ini ringan dan berongga diisi dengan filling mengikut kesukaan flavors kita. Maybe next time aku perlu pilih cookie crust kot !Ya aku suka pai-shuu! Untuk filling pula memang tak kedekut, penuh! Tekstur filling memang just nice but rasa dia tidaklah sampai membuat aku tak tidur malam.

Outlet: Beard Papa's Aeon Mall Shah Alam
Taste wise :6/10
Price wise : expensive , director syarikat je makan bak kata kawan aku.
Repeat : No
Comment: Too pricey for a cream puff, what RM5.90++ (cheapest ones) for a puff?

Ini cream puffs  yang aku pernah buat, better heat my oven again

nah kalau nak usya-usya flavor lain : http://www.beardpapa.com.my


Thank You For Reading This Post ! Komen lah sikit =)

You Might Also Like

10 comments

  1. eh zeti duduk shah alam ke? :)
    fatin baru 2 kali je jejak aeon tuh tak tahu kedai apa ada kat situ :D

    ReplyDelete
  2. Mahal gilaaa!
    Huhu.
    Lepas ni nak beli tengok harga dulu tau.. hehe :D
    Fatin tak minat sangat jenis ni.
    Lebih tertarik kat big apple ataupun dunkin donuts.. pergh.. memang makanan yang tak menyihatkan.. hehehe

    p/s : peminat manis dan pahit, tapi bukan green tea :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mahal kan untuk sebiji cream puff?? makan nandos ke kenyang la jugak kan..hehehe

      Delete
  3. Yg Zety buat lagi Nampak sedap xD bayangkan Zety tak bawak banyak duit masa tu. haaaaa xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah kan...kalau isi minyak kete pun leh pergi kerja utk seminggu...heheh

      Delete
  4. urr...mahal gler..urm..konfirm x try hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la cuba for 1pcs utk try, kalau for 1 box tak berbaloi...

      Delete
  5. ermmm x pernah dengar tu...boleh cuba nanti nampak macam sedap

    ReplyDelete