Pengantin Viral, Kenapa Hantaran Sekarang Mahal ?

Wednesday, March 30, 2016

pengantin viralgambar sekadar hiasan

Assalamualaikum and hello there ~

Lelaki ni bila sembang pasal hantaran tak mampu saja. Nak yang murah sahaja. Tapi, kalau sembang bab nak kahwin 2, 3, 4 tu mampu pulak. hehehe ~

Sekarang ni topik yang tengah viral semestinya isu hantaran kahwin ! So, jom kita tengok kenapa hantaran sekarang mahal.

Kenapa Hantaran Mahal? 

 

Kos barang naik !
Zaman pokjib ni, every single things pun naik harga tau. Dari gam UHU sampailah ke ayam nak buat masak merah pun naik. Baju pengantin, khemah, pelamin semua tu apatah lagi lah kan. So, tak hairan lah kalau hantaran pun naik. Yelah, kos majlis mahal lah!


Trend wedding artis
Trend wedding of the year artis-artis ni sebenarnya penyakit yang menjadi ikutan trend masyarakat Malaysia. Memang trend artis sekarang kahwin letak hantaran / mas kahwin yang tinggi dan kononya unique number macam RM9,999,99.99 and RM33,333.33 ! Kalau dulu mak-mak kita kahwin mana ada photobooth, dessert booth, pre wed --> wed --> post wed photo , goodies bag semua tu.

Media pun banyak sogok rakyat marhein dengan konsep wedding of the year ni, makanya semua pun nak perkahwinan idaman.Tengok je la program mahligai impian, nona, sehati sejiwa, what so ever semua tu lah, mostly tunjuk wedding yang mahal-mahal, anak datuk ~ ~ ~


p/s: sekarang kalau tak da goodies bag pun rasa malu kan ? sapa lah yang start buat goodies bag ni.


Education bacground
Memang dah jadi budaya, semakin tinggi education bride to be itu, semakin tinggilah harga hantaran. ehh dah macam hipotesis pulak...


yelah, anak kau spm sahaja pun dah hantaran RM10-13K,
 anak aku ada degree/master/phd tau.. mana boleh sama !

Orang cakap education background tu penting, sebab nanti wife lah yang akan didik anak-anak. Education background ni sebenarnya macam value added la. Lagi tinggi value lagi mahal lah orang kata. Memang ada betulnya, tapi kena ikut kemampuan si bakal suami la juga.


Kesimpulannya, siapa tak mahu perkahwinan idaman kan? Tapi berpada-pada lah ikut kemampuan masing-masing. Tepuk dada, tanya poket sendiri ye ~ ~



Thank You For Reading This Post ! Komen lah sikit =)

You Might Also Like

17 comments

  1. ikut kemampuan dan paling penting niat...ada juga penyebab drpd ibu bapa..huhu harap2 sampai jodoh nnt dipermudahkan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul juga tu.... kadang2 ada juga ibubapa nak ikut adat even pengantin xkisah besederhana

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Betul tu. Sukat baju di badan sendiri. Jgn smpai hutang keliling pinggang pulak sbb nk majlis grand "Wedding of the Year" katanya. hidup tak tenang dlm hutang ni. Nauzubillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah skg ramai yang berhutang sbb nk kahwin, hopefully time kita nanti tak berhutang lah

      Delete
  4. Tak kisah kalau nak hantaran mahal asalkan pihak lelaki mampu. Siapa yang tak nak wedding idaman kan? Tapi apa yang penting, kehidupan selepas kahwin. Lebih baik itu yang diutamakan :)

    Salam kenal awak :) Tq singgah blog Siqah. Follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, kena ikut poket sendiri bukan ikut orang lain =)

      salam kenal jugak =)

      Delete
  5. betul, kena ikot kemampuan la, tak payah la mintak byk2 kalau tau mmg tak mampu...

    ReplyDelete
  6. Kan? Kena ikut kemampuan la sebenarnya. ;) Islam kan mudah. Tidak perlu menyukarkannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi tulah kita banyak disogokkan dengan adat bani melayu,
      kang tank buat orang mengata...hehhe

      Delete
  7. Pokok pangkalnya, kena ikut kemampuan sendiri. Duit yang banyak-banyak tu boleh buat belanja beli barang-barang untuk rumah dan kehidupan lepas kahwin nanti. Takkanlah nak berhabis banyak hanya untuk majlis sehari je kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ! kalau mampu boleh je nak buat majlis paling mewah di dunia pun =)
      tapi tatau lah konsep membazir pulak kan..

      Delete
  8. haha. betul! memang kos hidup naik mendadak tu salah satu punca. Apapun mmg kena ikut kemampuan & keselesaan sendiri. Takleh bandingkan dengan org lain :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos barang naik tu faktor penting tu ~

      Delete
  9. macam-macam nak kena beli. harga pula mahal bebenor.

    ReplyDelete